Zavolajte nám
+421 918 794 348
Dohodnite si stretnutie

Potešte starých rodičov počas vianočných sviatkov! Prinášame niekoľko tipov, ako na to!

Vianoce si naši starí rodičia pamätajú trochu inak. Na mandarínky či iné exotické ovocie sa čakalo v radoch, kapor plával vo vani pár dní pred Štedrým dňom, stromček zdobila celá rodina a pre nedostatok tovaru dostávali deti namiesto elektroniky domino kocky alebo mončiči. Vianoce boli jednoducho časom stráveným s rodinou.

Ako sa zabaviť s babkou a dedkom?

Rýchla doba nám nedovoľuje venovať sa starým rodičom toľko, ako by sme chceli. Mnohí dôchodcovia sa cítia záťažou nielen pre svoju rodinu, ale aj pre spoločnosť a trpia osamelosťou. Pýtate sa, ako tráviť čas so starými rodičmi? Prinášame vám niekoľko tipov na zábavu s babkou a dedkom, pretože Vianoce sú ideálny čas, kedy im môžete vyčarovať úsmev na tvári!

Aktívne s nimi trávte čas

Častým dôvodom vzniku sezónnej depresie býva u dôchodcov pocit osamelosti a izolácia. Počas vianočných sviatkov, ktoré sú symbolom spojenej rodiny, sa tieto pocity prehlbujú ešte výraznejšie. Zároveň je to čas, ktorý môžete najintenzívnejšie stráviť so starými rodičmi. Využite ho preto naplno. Ak sú v domove pre seniorov, vezmite ich domov. Napriek tomu, že aj seniorské domy sa snažia vytvoriť vianočnú atmosféru a viesť zimné komunitné aktivity, nenahradí to skutočné rodinné Vianoce. Spoločnými sviatkami upevníte rodinné vzťahy. Spievajte koledy, darujte si malé prekvapenia, zdieľajte zážitky a pocity pri štedrovečernej večeri.

Vytiahnite fotoalbum

Aj rodičia boli raz mladí. Je to pre nich čas obalený nostalgiou, na ktorý radi spomínajú. Boli plní energie, cítili sa dôležito. Ponáranie sa do spomienok na „staré dobré časy“ je dobrá aktivita aj pre ľudí s Alzheimerovou chorobou. Snažte sa prostredníctvom chronologicky uložených fotiek prepájať súvislosti a pripomínať možno dávno zabudnuté chvíle. Nekritizujte, buďte trpezliví.  Zapojte svojich rodičov aj do dizajnovania svojej fotoknihy, deľte sa o svoje pocity. Dajte dôraz na vzťahy medzi spomenutými osobami. Z jednoduchej aktivity sa tak stane krásny zážitok pre vás aj pre rodičov.

Varte a pečte

Dajte starým rodičom pocítiť, že sú potrební. Už dávno nie ste deti, o ktoré sa treba starať. Práve naopak, vymenili ste si s rodičmi pozície a vy ste tí, čo pomôžu a ponúknu starostlivosť, keď treba, vybavia, zavezú, vysvetlia. Byť potrebný je silná emócia, najmä keď sú seniori aj na Slovensku mnohokrát považovaní za bremeno. Poverte ich pečením medovníkov alebo varením večere. Potešia sa, keď budú rovnocennou súčasťou tímu a štedrá večera bude aj ich zásluhou!

Prepojte najstarších s najmladšími

Vytvorte z detí a seniorov tím. Žiadny prípravok neomladzuje tak dobre ako detská energia. Vyšlite ich na spoločnú prechádzku a dovoľte starkým aspoň na okamih deti rozmaznávať.

Zahrajte si spoločenské hry, pozerajte filmy

Spoločenské hry vytvárajú vynikajúcu atmosféru, upevňujú vzťahy a zapájajú mozog. Pri šachu si rodičia potrénujú strategické, matematické a logické myslenie, pri Človeče, nehnevaj sa zase zdravú súťaživosť. Dobrým tipom sú taktiež tradičné rozprávky, ktoré navodzujú tú pravú vianočnú atmosféru.  

Patrí do kategórie:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
info@agapeseniorpark.sk

Návštevné hodiny

Pondelok - Piatok
15:00 - 17:00

Sobota - Nedeľa
14:00 - 17:00

Stránkové hodiny

Pondelok – Piatok
08:00 – 16:00

Radi vám poskytneme bližšie informácie

Všetky práva vyhradené © 2019 | Agapé senior park
clock-omap-markercalendarphoneenvelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram