Rovnako ako v inom životnom období, aj v starobe platí, že stravovanie musí byť vyvážené, pestré a s dostatočným množstvom všetkých potrebných živín. Zlá výživa sa totiž vždy nepriaznivo odrazí na zdravotnom stave seniora.
Určite má každý z nás v rodine či vo svojom okolí človeka v dôchodcovskom veku, ktorý nemá eurá nazvyš. No napriek tomu sa chce a predovšetkým musí stravovať chutne, výdatne a súčasne tak, aby neprekročil svoj mesačný rozpočet. Nie vždy je to jednoduché, no vedzte, že sa to dá. Prinášame preto tri jednoduché recepty, ktoré zvládne pripraviť aj menej zdatný kuchár a navyše mu tieto pochutiny nevytiahnu z peňaženky viac, než pár eur.
1. Zapečená brokolica a kaleráb
Suroviny:
Postup:
Na tento ľahký obed alebo sýtu večeru budeme potrebovať hlbšiu zapekaciu nádobu. Ideálne sklenenú. Brokolicu nakrájame na menšie kúsky a rozložíme ju do zapekačky. Môžeme k nej nakrájať a pridať aj očistený kaleráb, nakrájanú šunku. V malej miske zmiešame smotanu, dve vajíčka a asi polovicu nastrúhaného syru. Zálievku dochutíme korením, soľou a kto má rád, tak môže pridať aj čili. Zálievkou podlejeme brokolicu s kalerábom a dáme zapekať, navrch ešte nastrúhame kúsky masla. Môžeme začať sprudka a po približne pol hodine navrch zvyšok postrúhaného tvrdého syru podľa vlastného uváženia. Pri servírovaní porciu posypeme pažítkou na ozdobu. Kto má rád kečup, tatársku omáčku alebo majonézu, môže si obed vylepšiť.
2. Mleté hovädzie s cuketou
Suroviny:
Postup:
Do hrnca s vodou dáme variť ryžu. Vody napustíme toľko, aby nám siahala po prvý článok prstu, keď ho položíme na vrch ryže. Vodu s ryžou osolíme, pridáme trochu oleja. Zvlášť, ideálne vo woku, zatiaľ na troche masla a oleja orestujeme strúčiky nakrájaného alebo rozdrveného cesnaku. Postupne ku nemu pridáme mleté mäso. Po pár minútach pridáme k mäsu nakrájané cukety i reďkovku. Môžeme podliať trochou vody. Postupne dochucujeme korením a soľou, kým mäso nie je uvarené a zelenina mäkká. Podávame spolu s ryžou.
3. Pečený králik s koreňovou zeleninou
Suroviny:
Postup:
Králika v celku poriadne umyjeme a dáme ho do zapekacej nádoby, prípadne na hlbší plech. Potrieme ho zmiešanou zmesou, ktorú vytvoríme z masla, oleja, korenia, cesnaku, prípadne byliniek. Na plech okolo králika rozložíme nakrájanú zeleninu ako sladké zemiaky, krúžky póru a mladej cibuľky, prípadne aj inej koreňovej, podľa vlastného výberu. Všetko dáme spoločne zapiecť približne na trištvrte hodinu. Pred dopečením ešte králika potrieme jemnou vrstvou medu, aby bola koža chrumkavá. Podávame upečené mäso so zeleninou.