Zavolajte nám
+421 918 794 348
Dohodnite si stretnutie

Kriminalita páchaná na senioroch neklesá ani počas pandémie – ochráňme si najslabších

 

Poväčšine sú v čase pandémie doma celkom sami. Chýba im rodina, priatelia. Tým sa stávajú ešte ohrozenejší než kedykoľvek predtým. Ľahšie totiž dôverčivo naletia podvodníkom, ktorých nezastavila ani mimoriadna situácia. Reč je o senioroch, o bezpečie ktorých by sme mali dbať všetci spoločne. 

Hoci by sme sa nazdávali, že pandémia v súvislosti s ochorením COVID19 zníži kriminalitu páchanú na senioroch, opak je pravdou. Vôbec prvým zaznamenaným prípadom podvodu po zavedení bezpečnostných opatrení bol pokus dostať sa do príbytku seniora a okradnúť ho pod zámienkou merania telesnej teploty a vykonania testu na ochorenie koronavírusu. Žiaľ, nejde pritom o jedinú trestnú činnosť týkajúcu sa našej najrizikovejšej vrstvy obyvateľstva v týchto neľahkých časoch. 

Domáce násilie neutícha, páve naopak...

Aj keď na Slovensku krízové opatrenia trvajú krátko na to, aby bolo možné vytvárať štatistiky ohľadom domáceho násilia, akýmsi varovným prstom pre nás môžu byť čísla z okolitých krajín. Napríklad vo Francúzsku vzrástli prípady domáceho násilia po zavedení preventívnych opatrení o jednu tretinu oproti prechádzajúcim časom bez obmedzení. V Číne, kde pandémia vypukla, dokonca narástlo domáce násilie až trojnásobne! Nejde pritom o násilnú činnosť medzi mužom a ženou či páchanú na deťoch, ale ohrození sú aj seniori, ktorí žijú vo viacgeneračných domácnostiach. Obeť sa v tomto prípade nemá ako vyhnúť páchateľovi, pretože sú spolu pod jednou strechou uzavretí celé týždne, čím napätie stúpa. 

SMS na číslo 112 môže seniorovi zachrániť život

Je pochopiteľné, že senior má strach nahlásiť tyrana kompetentným orgánom, v súčasnosti to však môže spraviť anonymne a veľmi jednoducho. Stačí poslať SMS na číslo 112 a príslušné inštitúcie začnú prípad riešiť operatívne. Môže dôjsť k prvotnému desaťdňovému vyčleneniu násilníka z domácnosti a následne o jeho osude rozhodne v superrýchlom konaní do 24 hodín súd a polícia. Jedine tak dosiahneme, aby viac nebolo páchané násilie na nevinných senioroch v spoločnej domácnosti. 

Momentálne najčastejšia ekonomická trestná činnosť páchaná na senioroch

Celkom iným prípadom je podvodná trestná činnosť, od ktorej kriminálnikov neodradila ani súčasná situácia. Práve naopak. Podvodníci hľadajú všemožné cesty, ako zneužiť dôverčivosť osamotených seniorov, pod zámienkou sa im dostať do príbytkov, okradnúť ich, prípadne i horšie. Momentálne sa zlodeji najčastejšie k seniorom snažia dostať tak, že im iniciatívne ponúknu nakúp potravín, ochranné rúška, rukavice, dezinfekčné prostriedky či nebodaj testy na ochorenie COVID19. 

Ako na podvodníkov? 

Aby sme dokázali zamedziť podvodom páchaným na senioroch, základom je ostražitosť. Inými slovami, senior si musí každú jednu neznámu osobu, ktorá sa mu pod určitou zámienkou snaží dostať do príbytku, preveriť. Buď na miestnom úrade, alebo na polícii. Rovnako tak treba s neznámymi komunikovať cez bezpečnostnú retiazku na dverách, z okna domu a v žiadnom prípade ich nepúšťať dnu.
Nemenej dôležitú rolu hrá pri ochrane seniora jeho rodina, ktorá by mu mala všetky hrozby pravidelne pripomínať. Najlepšie vytlačeným oznamom na viditeľnom mieste spolu s kontaktmi, na ktoré sa má obrátiť, ak bude mať pocit ohrozenia. 

Patrí do kategórie:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
info@agapeseniorpark.sk

Návštevné hodiny

Pondelok - Piatok
15:00 - 17:00

Sobota - Nedeľa
14:00 - 17:00

Stránkové hodiny

Pondelok – Piatok
08:00 – 16:00

Radi vám poskytneme bližšie informácie

Všetky práva vyhradené © 2019 | Agapé senior park
clock-omap-markercalendarphoneenvelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram