Zavolajte nám
+421 918 794 348
Dohodnite si stretnutie

5 tipov, ako podporiť imunitu u seniorov v chrípkovom období

Chrípkové obdobie predstavuje zvýšené riziko pre staršiu populáciu. Dôležité je, aby táto skupina dbala o vyvážený stav medzi fyzickým a duševným zdravím. Podpora imunity je kľúčovým faktorom pre celkové zdravie, a preto je vhodné venovať jej pozornosť kontinuálne počas celého roku.

1. Nebuďme v strese

Je všeobecne známe, že na imunitu pôsobí aj naše psychické rozpoloženie. V tomto období obzvlášť. Pri dlhodobom strese klesá hodnota produktov imunitného systému - cytokínov, čo z nás robí ľahkú obeť pre choroby. Skúsme zmeniť okolnosti, ktoré nám stres spôsobujú.

agape senior park spojenie so seniormi

Napríklad:

  • minimalizujme sledovanie negatívnych správ v TV
  • volajme si navzájom a ostaňme v spojení
  • odpočívajme
  • nadýchajme sa čerstvého vzduchu
  • venujme čas dychovým cvičeniam, joge alebo dobrej knihe

2. Veľa spánku nám pomôže

Zdravý spánok by mal trvať nepretržite 7 až 9 hodín denne. Je náročné dopriať si taký luxus počas pracovného týždňa, preto sa pokúsme využiť toto obdobie vo svoj prospech. Či už ste senior, alebo mladší ročník, spánok je optimálne využitý čas!

3. Vyhnime sa nadmerným cukrom a tukom

Dbajme na to, aby sme mali pestrý jedálniček. Vysoký príjem cukrov a tukov oslabuje imunitu, pretože v tele konkuruje vitamínu C. Ich transport prebieha po rovnakých cestách, čím dochádza k oslabeniu bielych krviniek. Základom je veľa ovocia, zeleniny a vlákniny. Imunita miluje napríklad cesnak, kapustu, kel a zelený čaj, ktorý nás zahreje aj posilní.

4. Betaglukán ako podporná látka imunity

Ak chceme udržať alebo naštartovať svoju imunitu, dopomôcť nám k tomu môžu výživové doplnky. Siahnuť môžete napríklad po betaglukáne zo „zázračnej“ huby hlivy ustricovej, ktorej liečivé schopnosti poznajú ľudia už tisícročia. Má silné imunostimulačné a protinádorové účinky. Betaglukán je imunomodulátor, ktorý posilňuje imunitu, podporuje hojenie pokožky a zabraňuje infekcii,“ hovorí Ing. Adrián Doboly, odborník na imunitu zo spoločnosti Natures.

5. Aj keď v byte, no stále v pohybe

pohyb seniorov

Imunita je prepojená s nervovým, pohybovým aj kardiovaskulárnym systémom, čo znamená, že ak budeme pomalí my, bude taká aj naša obranyschopnosť. Venujme sa pravidelnému pohybu aspoň 30 minút denne. Najpodstatnejšie je nepreležať a nepresedieť celý deň. Bolesti, ktoré v dôsledku dlhého sedenia vznikajú, zasahujú najmä krížovú oblasť. Výnimkou nie je ani šija a záhlavie, a to najmä pri fixovanom postavení tela a krku v jednej polohe. „Ak je telo pri sedení zavesené, takpovediac, na chrbtici, utláčajú sa platničky a stavce a taktiež aj vnútrobrušné orgány,“ varuje MUDr. Tomáš Jakubík z prvej špecializovanej nemocnice v bratislavskom Ružinove. Dôležité je meniť polohy aj pohyb. Ak ste uviazli v byte, upratujte, žehlite, umyte si topánky, utrite prach. Každý pohyb sa počíta!

Patrí do kategórie:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
info@agapeseniorpark.sk

Návštevné hodiny

Pondelok - Piatok
15:00 - 17:00

Sobota - Nedeľa
14:00 - 17:00

Stránkové hodiny

Pondelok – Piatok
08:00 – 16:00

Radi vám poskytneme bližšie informácie

Všetky práva vyhradené © 2019 | Agapé senior park
clock-omap-markercalendarphoneenvelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram